2685
vizualizari

Poster-pursuithappyness

Te implici prea mult emotional in problemele celor din jurul tau? Sau din contra: Ti se reproseaza ca nu tii cont de sentimentele celorlalti?
Oricum ar fi, nu e bine... Si atunci, cum e potrivit sa fii?
Acest articol al lui Daniel Goleman te va lumina, pe mine m-a ajutat foarte mult...

„Cînd președintele Obama ne spune că vrea un judecător la Curtea Supremă care să fie empatic la probleme oamenilor, a intrat pe teritoriul dezbaterilor din interiorul psihologiei cu privire la ce anume înseamnă termenul de „empatie”.  

Există cel puțin trei tipuri de empatie, fiecare cu alte implicații când vine vorba de alegerea candidatului potrivit.

Tipul nr 1: empatia cognitivă, este cea care ne ajută să înțelegem cum gândesc ceilalți, le putem înțelege punctul de vedere.

Este utilă pentru negociatori, reprezentanți de vânzări și cei care trebuie să dezbată anumite teme.
Pe de altă parte, cei ce posedă puternice abilități de empatie cognitivă pot manifesta carențe de compasiune – îți înțeleg punctul de vedere, dar nu-mi pasă.

Psihologii vorbesc de „Triada neagră” – narcisiștii, indivizii machiavelici și sociopații, care pot fi foarte iscusiți în argumentări, dar au inima de gheață (de exemplu Dick Cheney).  

Tipul nr 2: empatia emoționala, cel care îi permite unui individ să simtă el însuși sentimentele interlocutorului.

Aceasta creează o legatură și mai mult ca sigur că implică sistemul neural reflectat care activează în noi ceea ce vedem în alții. Acest lucru ne permite să simțim împreună cu cealaltă persoană, dar nu neapărat să manifestăm compasiune.

Tipul nr 3: compasiunea care apare atunci cînd discutăm de interes empatic.

Interesul empatic reprezintă nu doar înțelegerea și trăirea sentimentelor pe care cineva le manifestă la un moment dat, ci și dorința de a ajuta acea persoană dacă simțim că ea necesită asta.

Un studiu al acestui tip de empatie la copii de șapte ani a arătat ca cei care prezentau cel mai scăzut interes cănd își vedeau mama supărată erau cei care în două decenii, cel mai probabil, urmau să aibă cazier.

Toate cele trei tipuri ar trebui să se regăsească în canditatul lui Obama.
Poate aceasta fi o indicație că acel candidat va fi probabil o femeie? Posibil.
Datele arată că femeile sunt mai empatice decât bărbații, cu precădere în cazul empatiei emoționale.

Pe de altă parte, Ruth Jacobs, care oferă training-uri pentru oficialii companiilor dornice să le dezvolte abilitățile de lider angajaților săi, cum ar fi empatia, a descoperit că din primii 10% cei mai buni angajați în funcție de rezultate de afaceri, empatia bărbaților este la fel de dezvoltată ca cea a femeilor.  

Empatia poate fi dezvoltată măcar parțial.

Psihologul Paul Ekman a creat un instrument online care permite oricărui utilizator să-și testeze abilitățile de a citi emoțiile cuiva doar privindu-i expresia.

Astfel putem învăța să detectăm foarte rapid anumite ticuri faciale care dezvăluie sentimentele unei alte persoane – o modalitate de a simți dacă el sau ea minte, neagă că ceva îl/o deranjează sau că e atras(ă) de cineva, în ciuda protestelor că nu e așa.

Apoi există acele studii asupra „văzului minții” (mindsight) lansate de Dr. Daniel Siegel, psiholog pediatru la UCLA, care sugerează că acestea sunt abilități umane esențiale pe care ar trebui să le predăm copiilor noștri.

Din moment ce empatia este fundamentul compasiunii și al grijii, merită ea păstrată doar pentru judecătorii Curții Supreme?”

Iar asa cum stii deja in Septembrie avem o ocazie unica de a invata live de la cel mai in masura om care ne poate vorbi despre Inteligenta Emotionala - Dr. Daniel Goleman - parintele acestui concept extraordinar.
Mai multe despre acest eveniment aici:
http://www.loredanalatis.ro/coaching/danielgoleman/

Si te astept cu mare drag pe Pagina mea de FACEBOOK  unde un like de-al tau mi-ar umple inima de bucurie..

Loredana Latis
Antrenorul tau pentru succes
www.loredanalatis.ro
Email:  Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

 banner-academia-ll

Comentarii 

 
0 # Christina 29-08-2013 09:39
Draga Loredana,
Esti o adevarata sursa de inspiratie si motivatie pentru mine. M-am bucurat tare mult sa te pot cunoaste personal la lansarea cartii lui Tim Gallwey si energia, entiziasmul si veselia ta le simt si eu din plin acum ca am inceput si eu sa pasesc cu mai multa incredere pe tarimul coachingului. Intr-adevar, coachingul mi-a schimbat si viata mea! Multumesc ca existi si ca te faci cunoscuta multora si inspiri pe cei care vor si cauta inspiratie pentru a merge mai departe pe drumul lor.