3114
vizualizari

Recenzie carte Inteligenta artificiala de Daniel GolemanOricine poate deveni furios - e simplu. Dar sa te infurii pe cine trebuie, cat trebuie, cand trebuie, pentru ceea ce trebuie si cum trebuie - nu este deloc usor - Aristotel, Etica nicomahica

Autorul, in aceasta carte, face o sinteza a unei game largi de descoperiri stiintifice, reuneste directii de cercetare care pana atunci fusesera separate si abordeaza teorii si inovatii stiintifice interesante.

Pornind de la simpla intrebare: cum se poate ca unele persoane cu IQ mare sau chiar foarte mare, care sunt inzestrate cu o inteligenta deosebita sa nu reuseasca in cariera, familie sau socializare, in timp ce unele persoane cu IQ mediu sa reuseasca foarte usor aceste lucruri.

Ei bine, diferenta vine din inteligenta emotionala care este o noua modalitate de a analiza ingredintele care alcatuiesc reteta succesului in viata iar cheia unor decizii sanatoase personale este simpla: sa fim in acord cu sentimentele noastre.

Astfel, Goleman sesizeaza ca o buna constientizare emotionala a propriei persoane devine piatra de temelie pentru a ne scutura de proasta dispozitie, iar stapanirea emotiilor tulburatoare este cheia impacarii cu viata emotionala.

Emotia se refera la un sentiment si la gandurile pe care acesta le antreneaza si cele mai principale ar fi mania, tristetea, frica, bucuria, iubirea, surpriza, dezgustul si rusinea.

Dupa o inventariere a emotiilor puternice si negative, Goleman ofera si solutii care pot fi aplicate in viata de zi cu zi, astfel incat sa le stapanim cat mai bine prin transe, controlarea impulsurilor, a gandurilor proaste pe care sa le inlocuim constient cu ganduri bune si optimiste.

Una din caile cele mai potrivite si uzuale prin care oricine isi poate creste inteligenta emotionala este empatia - care se construieste pe constientizarea de sine: cu cat suntem mai deschisi fata de emotiile noastre cu atat le intelegem mai bine pe ale altora, ceea ce inseamna ca relatiile cu cei din jurul nostru se desfasoara in armonie.

Deoarece emotiile oamenilor sunt rareori transpuse in vorbe, ele fiind mult mai bine exprimate la nivel non verbal, avem nevoie sa identificam cu cat mai mare precizie emotiile celor din jurul nostru, precum si ale noastre…si aici intervine empatia, care este un fel de intuitie fizica a emotiilor celuilalt.

Inteligenta emotionala este foarte utilizata de lideri cand isi organizeaza echipa, de politicieni cand negociaza solutii, de profesori cand manageriaza relatiile personale, de terapeuti cand fac analiza sociala a pacientului, ceea ce aduce carisma, care apoi conduce la succes.

Goleman prezinta formula ideala pentru comunicare bazata pe inteligenta emotionala de genul: “Cand ai facut X, m-am simtit Y si as fi vrut sa faci Z”.

O alta aplicatie a inteligentei emotionale este in leadership: cum sa conduci cu inima, ceea ce inseamna ca “sa conduci nu inseamna sa stii sa domini ci sa stii sa convingi oamenii sa munceasca pentru un scop anume” si astfel, gasesti resursele potrivite pentru a risipi conflictele, de a face critici constructive si de a creea o atmosfera in care diversitatea este pretuita si se comunica eficient.

Direct legata de inteligenta emotionala este arta de a critica, iar aici Goleman ofera niste indicii foarte pretioase: “critica sa se concentreze asupra a ceea ce persoana a facut si se poate face si nu asupra defectului dintr-o treaba prost facuta”.

Un alt aspect foarte important este acela ca inteligenta emotionala se poate invata, iar aceasta capacitate este utilizata cu succes in tratamentul trumelor, educatia in familie si in scoli, ceea ce inseamna ca temperamental nu este predestinata, ci este dobandit, ea putand fi schimbata sau modificata.

Aceasta carte este utila fiecarui parinte, profesor, trainer, coach, vanzator si oricui este interesat sa comunice mai bine, sa inteleaga si sa se faca inteles mai bine si sa formeze caractere prin educatie.

Iti multumesc pentru ca te-ai oprit din drumul tau si ai citit aceste randuri prin care poti incepe sa schimbi ceva ACUM... si daca vrei sa imparti fericire, iubire si acceptare da un share sau like si aminteste-ti sa te inscrii la newsleterul saptamanal care sa te tina la curent cu toate gandurile bune...

Si te astept cu mare drag pe Pagina mea de FACEBOOK  unde un like de-al tau mi-ar umple inima de bucurie..

Loredana Latis
Antrenorul tau pentru succes
Email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

 banner-academia-ll

Participa si TU la urmatoarele evenimente