2970
vizualizari

Loredana LatisInteligenta sociala este acea abilitate a omului de a interactiona cu ceilalti, de a se adapta cu succes mediului, de a influenta viata celor din jur, de a se integra, de a se dezvolta... deoarece cu totii suntem incterconectati... si fiecare interactiune umana este un fel de dans al sentimentelor.

Asa cum Daniel Goleman descrie foarte bine in studiile sale... inteligenta sociala se poate invata la orice varsta iar prin aceasta... una din cheile succesului nostru in viata este indeplinita...asa cum o arata aceasta scurta interactiune:

Trei baieti de 12 ani se indreapta spre un teren de fotbal la ora de sport. Doi dintre ei, cu o infatisare atletica, merg in spatele celui de-al treilea, un coleg un pic mai dolofan, pe care il iau peste picior.

„Si zici ca incerci sa joci si tu fotbal” ii spune sarcastic unul dintre cei doi, iar in glasul lui se simte dispretul. E un moment care, datorita codului social al acestor elevi de gimnaziu, ar putea degenera usor intr-o bataie.

Baiatul dolofan isi inchide o clipa ochii si trage aer in piept, ca si cum s-ar intari pentru confruntarea pe cale sa izbucneasca. Se intoarce apoi spre ceilalti doi si raspunde pe un ton calm, banal:
“Mda…am de gand sa incerc- dar nu prea ma pricep.”
Dupa o pauza lunga adauga:
“Dar sunt foarte bun la desen-arata-mi orice si iti desenez imediat…”
Pe urma, aratand spre adversarul sau, spune:
“Pe cand tu…tu chiar te pricepi la fotbal, esti absolut fantastic! Mi-ar placea sa fiu la fel de tare, dar nu sunt. Poate ca o sa mai invat cate ceva daca tot incerc.
La care primul baiat, complet dezarmat, spune pe un ton prietenos:
“Pai…nu esti chiar atat de nepriceput. Cred ca o sa-ti arat cateva lucruri despre cum sa joci”----

Cum usor se poate observa, exprimarea unei replici sarcastice de inceput, care ar fi putut degenera foarte lesne intr-o bataie s-a transformat intr-o interactiune de prietenie cu ajutorul inteligentei sociale…si astfel…baiatul dolofan prin maiestria sa…s-a mentinut in starea sa de comunicare si calm si prin abilitatile sale a reusit sa-l traga si pe baiatul mai agresiv in emotiile potrivite unei prietenii…

Prin aceasta, baiatul dolofan a castigat o alta lupta mult mai profunda si mai subtila la nivelul creierelor celor doi baieti. Ramanand calm si refuzand sa se lase atras in manie la auzul vorbelor dispretuitoare, baiatul dolofan a reusit sa-l atraga el pe celalalt in propria zona emotionala care era mult mai prietenoasa.

In realitate, baiatul dolofan a sesizat instantaneu starea interioara a celuilalt, intelegandu-i sentimentele si gandurile si in acelasi timp si-a constientizat proprie stare interioara si si-a gestionat emotiile ramanad in zona de calm si normalitate, pentru ca apoi sa contruiasca un dialog cu celalalt acceptandu-si limitele sportive si stabilind o punte de comunicare si sa-i prezinte unul din talentele sale, completand apoi cu recunoasterea calitatilor sportive ale celuilalt…

Ei bine… raspunsul celuilalt la acest sir de stari emotionale pozitive a fost unul prietenos si chiar intelegator, prin care amandoi au calcat in zona prietenoasa a starii…

Simpla cunoastere a emotiilor si intentiilor celuilalt nu garanteaza interactiuni fructuoase. Succesul este asigurat de interactiunea la nivel non-verbal, de prezentarea eficienta a propriei persoane, de modelarea interactiunilor sociale si de luarea in calcul a nevoilor celorlalti si actionarea in consecinta.

Adesea, fiecare dintre noi trecem prin asemenea momente in care ne este supusa la o testare abilitatea noastra de obtine interactiuni fructuoase, iar succesul sau esecul acestora depind de inteligenta noastra sociala.

Partea cea mai frumoasa este ca putem invata continuu, ne putem constientiza adesea gandurile si propriile emotii, pentru ca apoi sa constientizam si starea celor cu care interactionam si astfel actiunile noastre sa ramana in zona prietenoasa si flexibila.

Cum putem face asta?

De cele mai multe ori totul pare simplu la prima vedere si constientizand credem ca am parcurs procesul invatarii. De fapt aici incepe... si cu ajutorul unui coach, care te sustine in cadrul sedintelor de coaching vei putea parcurge intreg procesul si iti vei atinge obiectivul

Iti multumesc pentru ca te-ai oprit din drumul tau si ai citit aceste randuri prin care poti incepe sa schimbi ceva ACUM... si daca vrei sa imparti fericire, iubire si acceptare da un share sau like si aminteste-ti sa te inscrii la newsleterul saptamanal care sa te tina la curent cu toate gandurile bune...

Si te astept cu mare drag pe Pagina mea de FACEBOOK  unde un like de-al tau mi-ar umple inima de bucurie..

Loredana Latis
Antrenorul tau pentru succes
Email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

 banner-academia-ll

Participa si TU la urmatoarele evenimente

.